Studiereizen

Studiereis (West-)Vlaanderen voorjaarsvakantie 2018

Historische stadjes. Een landelijke omgeving met veel agrarische bedrijven. Grote tractoren met landbouwwerktuigen bewegen zich in de zomer via smalle wegen door het landschap. Aan de rivier de IJzer zitten veel vissers. Toeristen maken fietstochten langs uitgezette routes.

Vlaanderen straalt op een zomerdag rust uit.

Maar juist deze regio was de plaats waar 100 jaar geleden Duitsers en tegenover hen legers  landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, VS, Nieuw-Zeeland, Australië en natuurlijk België gelegerd waren in de modderige loopgraven. Er vonden slagen plaats waar opeens chemische wapens werden gebruikt. En anders dan vroeger waren nu ook vliegtuigen bij de strijd betrokken. Daar in dat nu zo vreedzame landelijke Vlaanderen werd een keiharde en  verschrikkelijke oorlog gevoerd met waarbij honderdduizenden soldaten omkwamen, niet alleen door de wapens, maar ook door mensonterende leefomstandigheden in de modder van die loopgraven.

Vlaanderen is een deel van België. Maar er zijn Vlamingen die zich helemaal niet Belgisch voelen. Ze willen zich liever afscheiden. Anderen voelen zich volop Belg, maar wensen wel erkenning van hun taal en cultuur. De Vlaamse beweging heeft geschiedenis gemaakt, ook tijdens beide wereldoorlogen. Ook dat is een zaak die in België en in vele andere landen speelt: de vraag om erkenning en meer eigen rechten (autonomie) van één groep binnen een grotere samenleving.

Het boeiende van Vlaanderen is dat de geschiedenis die hierboven is aangeduid nog volop doorgaat. Een museum is er niet een opslagplaats van allerlei teksten en voorwerpen uit het verleden, die je er kunt komen bekijken. Het is een evenzeer een presentatie met uitleg van hoe nu tegenover het verleden wordt aangekeken. Een hedendaagse blik op het verleden. En dan ook weer omgekeerd: hoe kijken we wetende wat er toen gebeurd is aan tegen het Europa van nu. En hoe voorkomen we een wereld waarin conflicten onbeheersbaar zijn en oorlogen die zichzelf lijken te besturen.

EXPECT  organiseert  van 26 febr – 1 maart 2018 een studiereis naar West-Vlaanderen (Kortrijk, Ieper, Passendale,  Diksmuide) voor studenten.  Kosten: € 185,00 (onder voorbehoud). Belangstelling? Neem contact op met EXPECT.

mail@expect-leeuwarden.nl

Aanmelding voor studenten van Stenden Hogeschool en Van Hall-Larenstein: mail@expect-Leeuwarden.nl

Studenten NHL: aanmelding via http://www.learningcentre.nl