Studiereizen

Studiereis Neurenberg 

voorjaarsvakantie 2018

“De wereld omgekeerd”. Zo zou je de geschiedenis van de Duitse stad Neurenberg in de 20e eeuw kunnen karakteriseren. In de tijd van NAZI-Duitsland werden er al in de 30-er jaren de massale “Reichsparteitage” gehouden, die het volk in een bepaalde stemming bracht. De Rassenwetten van Neurenberg legden het racisme juridisch vast. In de strijd van de oorlog maakten geallieerde bombardementen grote aantallen slachtoffers en het grootste gedeelte van de binnenstad werd vernietigd. Juist in deze stad waar het Nationaal-Socialisme zich zo triomfantelijk had vertoond werden de processen gehouden waar oorlogsmisdadigers werden berecht. Na de oorlog vond de wederopbouw plaats en ontstond opnieuw een levendige en indrukwekkende stad waar van alles te beleven is, maar het werd wel een andere stad. Het is toch wel zeer bijzonder dat Neurenberg zich geroepen voelt om “Stad van vrede en mensenrechten” genoemd te worden. Zeer opmerkelijk: eerst de stad waar het Nationaalsocialisme stevig gezeteld was en daarna een stad waar men terwille van vrede en gerechtigheid dienstbaar wil zijn aan een eerlijke, menswaardige wereld.  De wereld omgekeerd. Je kunt daar cynisch over spreken en die mooie idealen van de stad afwijzen met verwijzing naar het verleden. Maar Neurenberg is juist in dit opzicht ook een model van de huidige wereld, waarin overal personen, instellingen, nationale overheden en internationale instellingen de ellende van het verleden omzetten naar welvaart, maar ook naar rechtvaardigheid, verzoening, vrede en duurzaamheid.

  1. Voorbereidingsbijeenkomst:  31 januari 2018 van 16.00 – 17.30 uur.

Voor je vertrekt moet je het een en ander weten van Neurenberg.

  1. Neurenberg:   reis en verblijf

Vertrek: maandagochtend 26 februari; terugkeer: vrijdagavond, 2 maart

Stadswandeling en bezoek aan verschillende musea, gedenkwaardige locaties, monumenten, instellingen van de “oude” en de “nieuwe” wereld van Neurenberg.

  1. Bijeenkomst 4 april (16.00 – 17.30) met bespreking eindverslagen

Historische stadjes. Een landelijke omgeving met veel agrarische bedrijven. Grote tractoren met landbouwwerktuigen bewegen zich in de zomer via smalle wegen door het landschap. Aan de rivier de IJzer zitten veel vissers. Toeristen maken fietstochten langs uitgezette routes.

Kosten: € 185,00 (onder voorbehoud). Belangstelling? Neem contact op met EXPECT.

mail@expect-leeuwarden.nl

Aanmelding voor studenten van Stenden Hogeschool en Van Hall-Larenstein: mail@expect-Leeuwarden.nl

Studenten NHL: aanmelding via http://www.learningcentre.nl